2007-01-18

 

NYA FETTER SAMMA PROBLEM

Efter larmrapporter om transfetternas ohälsosamma effekt har dessa förbjudits på många håll i världen. Det har särskilt drabbat restaurangnäringen. Fetter som är modifierade på annat sätt har börjat användas på många håll där mat ska friteras i olja t ex. En vanlig modifiering som ersatt transfetterna är interesterifierade fetter. Dessa fetter har den kommersiellt goda egenskapen att de förlänger fettets hållbarhet. Detta åstadkommes genom att man omarrangerar ordningen hos visa fettsyror i fettmolekylerna.
En ny studie visar nu att även interesterifierade fetter påverkar metabolismen hos oss människor på samma ohälsosamma sätt som transfetterna, dvs ökade halter av det ohälsosamma kolesterolet och minskade av det goda. Forskarna menar att detta visar att det inte bara är hur fetterna är mättade som påverkar vår hälsa, utan även hur molekylerna är uppbyggda.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?