2008-10-16

 

CHOKLAD NÄST EFTER RÖTT

Resveratrol är en antioxiderande fenolförening som finns i stora mängder i rödvin. Substansen blev vida känd i början av 90-talet som en del av förklaringen till den så kallade "franska paradoxen" ("Varför dör inte fler fransmän än amerikaner i kranskärlsjukdomar när de äter så mycket fett och dricker så mycket alkohol?"). Resveratrol verkar skydda mot dessa sjukdomar och miskar desssutom risken för fettlever.

Just risken för fettlever ökar annars vid även måttlig alkoholförbrukning av öl och sprit. Resveratrol finns även i jordnötter och en del bär, men i förhållandevis små mängder. En ny studie har nu upptäckt att den näst rikaste källan på resveratrol är kakao och mörk choklad. Kakao är en mycket komplex substans med över sjuhundra kända ämnen (många antioxidanter), och nya upptäcks hela tiden.

Etiketter: ,






<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?